Οι Τούρκοι διαδηλωτές βρήκαν τρόπο να «σπάσουν» το δίκτυο παρακολούθησης που έχουν αναπτύξει οι αστυνομικές αρχές με τις μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να εντοπίζουν τις κινήσεις τους και να προβαίνουν σε μαζικές συλλήψεις για οργάνωση και υποκίνηση διαδηλώσεων και αναταραχών. Αυτός είναι τα κρυπτογραφημένα λογισμικά για επικοινωνία μέσω των δικτύων κοινωνικών δικτύωσης.
Έχουν στραφεί σε ιδιωτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η «Hotshot Shield», προκειμένου να προστατεύσουν την ταυτότητα τους ως χρήστες του Διαδικτύου και να σβήσουν τα «ίχνη» τους από τους ιστότοπους που επισκέπτονται. Πρόκειται για την απάντηση τους στα δεκάδες συλλήψεις που έχει κάνει η τουρκική αστυνομία κατηγορώντας διαδηλωτές ότι χρησιμοποιούν το Facebook και το Twiteer για να οργανώνουν κινηματικές αντιδράσεις σε βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη μόνο εταιρεία έχει δεχθεί περισσότερες από 200.000 αιτήσεις από Τούρκους πολίτες προκειμένου να «μπλοκάρουν» και να κρύψουν την εικόνα τους ως χρήστες του διαδικτύου από τις αστυνομικές αρχές.
Ο ιδρυτής της εταιρείας D. Gorodyansky έχει δηλώσει πώς το εν λόγω λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από πολλά κινήματα ανά τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της «Αραβικής Άνοιξης». Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με τη λογοκρισία της κυβέρνησης και την τρομοκρατία των πολιτών «αν κατέβεις στη διαδήλωση ή επικοινωνήσεις προτρέποντας κάποιον άλλον να το κάνει είσαι πλιατσικολόγος, αντάρτης ή και τρομοκράτης».
Οι αρχές ασφαλείας στην Τουρκία επιχειρούν να ελέγξουν την όλη κατάσταση που δείχνει στοιχεία εμφυλιακού πολέμου πλέον και απ’ ότι φαίνεται θα εξελίσσεται για πολύ ακόμη και με πιο έντονη μορφή αν κρίνουμε και από τα χθεσινά επεισόδια σε πολλές πόλεις της γειτονικής χώρας.
Στην προσπάθεια της αυτή η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει μεταξύ των οποίων και η ΜΙΤ. Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επανειλημμένες συναντήσεις με τον διοικητή των μυστικών Υπηρεσιών H. Fidan προκειμένου να υπάρξει έλεγχος και πάταξη του κινήματος των διαδηλώσεων. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Το αντίθετο μάλιστα. Οι διαδηλώσεις φουντώνουν και η ΜΙΤ κατηγορείται ότι πιάστηκε στον ύπνο και δεν κατάφερε έγκαιρα να αντιληφθεί πώς διαμορφώνεται ένα ισχυρό κίνημα κατά της κυβέρνησης.
Φαίνεται πώς η κόντρα κυβέρνησης και διαδηλωτών, απ’ όπου και αν αυτοί προέρχονται ή υποκινούνται όπως τους κατηγορεί ο Ερντογάν, τώρα έχει ξεκινήσει και σίγουρα αναμένεται κλιμάκωση.
Μένει να δούμε τις επιπτώσεις αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει μία αναταραχή στην Τουρκία, δεδομένων των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή για την ασφάλεια της δικής μας χώρας.