expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η εξέλιξη στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΠA-ΔΕΣΦΑ ορόσημο για ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

«Κλειδώνει» χωρίς συνταρακτικό απρόοπτο η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ με το ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom, ενώ ακόμη παραμένει ένα ερωτηματικό για το που θα καταλήξει ο ΔΕΣΦΑ. Οι υποψήφιοι είναι η επίσης ρωσική Sintez και η αζέρινη Socar.
Σήμερα στη 1:00 το μεσημέρι κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές των «μνηστήρων» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Όσον αφορά την πρώτη ελληνική επιχείρηση μοναδική επι της ουσίας είναι η προσφορά της Gazprom με την προσφορά να κυμαίνεται στο ποσό μεταξύ 750-900 εκατομμυρίων ευρώ. Οι άλλοι διεκδικητές βρέθηκαν εξ αρχής εκτός διαγωνισμού, αφού το τίμημα που προσέφεραν ήταν αρκετά χαμηλότερο.
Το θέμα ήταν καθαρά πολιτικό και πέραν της Ελλάδας, αφού ΗΠΑ και Κομισιόν ήγειραν αντιρρήσεις όσον αφορά στη διείσδυση της Ρωσίας στα ενεργειακά ζητήματα της Ελλάδας και κατά προέκταση της Ε.Ε. Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ωστόσο πώς τυχόν απόρριψη της πρότασης της Gazprom θα συνιστούσε «σκάνδαλο» και θα οδηγούσε σε ελληνορωσική ρήξη.
Φαίνεται ωστόσο πώς η κυβέρνηση Α.Σαμαρά θα επιχειρήσει να πατήσει σε δύο βάρκες και αυτό πιθανόν να το πράξει με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Παρά το γεγονός πώς η ρωσική εταιρεία Sintez έχει δείξει πιο έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση της εταιρείας, κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν πώς χωρίς την αζέρικη Socar η ελληνική συμμετοχή στον αγωγό TAP θα ήταν μάλλον δύσκολη.
Οι επικεφαλής της Gazprom έχουν επανειλημμένα έρθει στην Ελλάδα για να διασφαλίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Η εξέλιξη στην υπόθεση αυτή θα αποτελέσει ορόσημο για ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα και την αναθέρμανση των σχέσεων Αθήνας και Μόσχας.
Οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι από τους λίγους που διαθέτουν «ζεστό» χρήμα και η Ελλάδα δεν θα ήθελε να το χάσει. Σημειωτέον πώς έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και για άλλες επενδύσεις στη χώρα μας, όπως είναι ο ΟΛΘ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.