Η ελληνική έκθεση για την αλιεία και επί θεμάτων δικαιοδοσίας στα ύδατα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας που εγκρίθηκε από την τρέχουσα Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο δίνει ένα ακόμη «όπλο» στην κυβέρνηση για την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Σε άλλο σημείο του κειμένου, απευθύνεται έκκληση στην «ΕΕ και στα κράτη – μέλη να εργαστούν μαζί για να διασφαλίσουν την παρακολούθηση, τον έλεγχο, την ασφάλεια και την προστασία των χωρικών υδάτων, των ΑΟΖ, της υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων υποδομών και πόρων».
Η ΕΕ θα πρέπει μάλιστα, βάσει της έκθεσης, να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ και «να επιδιώξει να αποτρέψει διεθνείς διαφωνίες». Επιπλέον, η Επιτροπή να ζητήσει από τις μεσογειακές χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (δύο εξ’ αυτών, η Τουρκία και η Λιβύη, έχουν άκρως αντίθετες θέσεις από την Ελλάδα).
Η συγκεκριμένη έκθεση περιέχει αναφορές που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που περιελήφθησαν στο παρελθόν σε άλλες εκθέσεις με πρωτοβουλία άλλων ευρωβουλευτών (π.χ, μεταξύ άλλων, των Γ. Κουμουτσάκου και Νίκης Τζαβέλλα επί της θαλάσσιας ολοκληρωμένης πολιτικής και της ενέργειας αντιστοίχως) ώστε να κατοχυρωθούν μακροπρόθεσμα ελληνικές θέσεις σε θέματα θαλασσίων ζωνών.