expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Προσωπικά δεδομένα τέλος - Σύνδεση τραπεζικών λογαριασμών ηλεκτρονικά με το ΣΔΟΕ


Απευθείας σύνδεση με τις τράπεζες ώστε να υπάρχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, θα αποκτήσει εντός του 2013 το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, όπως αναφέρει την Πέμπτη, «στα πλαίσια της αξιοποίησης περισσοτέρων στοιχείων τρίτων προς όφελος των ελεγκτικών υπηρεσιών, δρομολογείται, μέσα στο 2013, η δημιουργία εφαρμογής άμεσης διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα».
Όπως προκύπτει από τη 4σέλιδη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η Έκθεση- φωτιά ΔΝΤ- Κομισιόν, υπάρχει σχέδιο για τον απευθείας έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων!
Ειδικότερα, στα πλαίσια της αξιοποίησης περισσοτέρων στοιχείων τρίτων προς όφελος των ελεγκτικών υπηρεσιών, δρομολογείται, μέσα στο 2013, η δημιουργία εφαρμογής άμεσης διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα. Αυτό σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Φυσικά αυτό δημιουργεί ηθικά ζητήματα αφού ολόκληρη η ζωή των πολιτών "μπαίνει" υπό παρακολούθηση. Από τα μεγάλα "ψάρια" που όλοι γνωρίζουν αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν, περνάμε στις "μαρίδες" που δεν θα μπορούν να διακινήσουν ούτε ένα ευρώ χωρίς να το ξέρουν στο υπουργείο οικονομικών. Μέσω της πλήρης γνώσης των κινήσεων των λογαρισμών θα μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα για την προσωπική ζωή των ιδιωτών, και το πως επιθυμούν να την διάγουν με τα πενιχρά εισοδήματα που διαθέτουν (αν διαθέτουν).
Τα εκατομμύρια των μικροκαταθετών δεν βρέθηκαν ποτέ σε λίστες Λαγκάρντ, θα υποσούν όμως τις συνέπειές της, για την ... πάταξη της φοροδιαφυγής, ακόμα και αν δεν συμμετείχαν ποτέ σε αυτήν. Το γνωστό τρίπτυχο, δημιουργία προβλήματος, πρόκληση αντίδρασης, προσφορά λύσης (προσχεδιασμένης).
Αν μέσα σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και την απαίτηση της τρόικα στο κυνήγι των φορολογικών εσόδων να εισέλθουν και οι ιδιώτες, τότε θα έχουμε το φαινόμενο τα δήθεν πλέον προσωπικά μας δεδομένα να περιέρχονται στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες θα τα χρησιμοποιούν όπως θέλουν και ανεξέλεγκτα.
Αυτούς ποιός θα τους ελέγχει;