expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Έλληνας Πρέσβης : Μήνυμα στον Αλβανό ΥΠΕΞ για το Ιόνιο


Με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμοντ Παναρίτι, συναντήθηκε σήμερα ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς. Κεντρικό θέμα της συνάντησης φέρεται πως ήταν το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών αναφέρει η aftonomi.gr.
Όπως αναφέρει ο αλβανικός τύπος κατά την διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε πως το θέμα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα συντάγματα των δύο χωρών, ενώ κρίθηκε αναγκαία και η διεξαγωγή συνάντησης σε διυπουργικό επίπεδο.
Άλλο ένα θέμα της συνάντησης ήταν και η άρση του νόμου για την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρέσβης είπε πως θα μεταφέρει το αίτημα αυτό προς τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ
Επίσης, κατά τη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επίλυση ειδικών θεμάτων προς το συμφέρον των πολιτών.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ζήτησε να δοθεί παράταση στο «μορατόριουμ» για τη ελεύθερη διέλευση των αλβανών πολιτών που στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα αναγράφεται στην αλβανική γλώσσα ο τόπος γέννησής τους στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε για μια ακόμη φορά τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση!
Πριν από λίγους μήνες στον αλβανικό τύπο "διέρρευσε" μια μυστική έκθεση του αλβανικού ΥΠΕΞ όπου παραδέχεται πως η ελληνική πλευρά δεν διατίθεται να προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας διότι τη θεωρεί ολοκληρωμένη και νομικά κατοχυρωμένη! Μάλιστα στην έκθεση αυτή μεταξύ άλλων γίνεται σαφές πως η Ελλάδα μπορεί να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υπό ένταξη στην ΕΕ χώρας. Τέλος στην έκθεση αναφέρεται επίσης πως η Ελλάδα μπορεί να αποσιωπήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, θεωρώντας τη Συμφωνία έγκυρη και θα ζητήσει την επικύρωσή της από την αλβανική πλευρά, όταν τα Τίρανα θα έχουν την ανάγκη διεθνούς στήριξης της Αθήνας.
 Υπενθυμίζουμε πως πριν από περίπου τρία χρόνια, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπεγράφη μεταξύ Τιράνων και Αθήνας, θεωρώντας την δήθεν αντισυνταγματική.