expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ρωσία: "Μην τολμήσετε να κάνετε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία"


Τη στιγμή που τα σύννεφα πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη Συρία, με αφορμή το αεροπορικό χτύπημα από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε στόχο κοντά στη Δαμασκό, η Ρωσία στέλνει σαφές μήνυμα σε Τέλ Αβίβ και Ουάσιγκτον, «μην τολμήσετε στρατιωτική επέμβαση». 
Είναι προφανές πώς μία επίθεση σε βάρος της Συρίας από το Ισραήλ δεν έχει τη συγκατάθεση της Μόσχας και γι΄αυτό το Κρεμλίνο εξαπέλυσε «προειδοποιητικές βολές» προς πάσα κατεύθυνση. «Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε θα έχουμε να κάνουμε με αδικαιολόγητες επιθέσεις σε στόχους εδαφών μιας κυρίαρχης χώρας, που παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είναι ανεπίτρεπτες, όποιο και αν είναι το κίνητρό τους», είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τους βομβαρδισμούς στη Δαμασκό χθες από την Αεροπορία του Ισραήλ.
Φαίνεται πώς οι εξελίξεις στην υπόθεση της Συρίας θα είναι ραγδαίες τις επόμενες ώρες ή ημέρες και η Ρωσία θέλει να ενισχύσει τη θέση της. Δεν αποκλείεται να γίνουν επιπλέον μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων, καθώς η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε Ισραήλ και ΗΠΑ να κάνουν το δικό του παιχνίδι στην περιοχή.
 Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του Ισραήλ από χθες, μετά το χτύπημα της ισραηλινής αεροπορίας, ζουν με τον φόβο ενός χημικού εφιάλτη . Ειδικά καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ μοίραζαν μάσκες αερίων σε χιλιάδες ισραηλινούς πολίτες, που ζουν με την απειλή της πυραυλικής ικανότητας της Συρίας, και του τεράστιου χημικού οπλοστασίου που διαθέτει.
Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον συριακό Στρατό το πρωί της Τετάρτης έγινε στην πόλη Jamraya, η οποία βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό, προκαλώντας το θάνατο σε δύο εργάτες τον τραυματισμό άλλων πέντε, καθώς και υλικές ζημιές στο ερευνητικό στρατιωτικό κέντρο.
Είχε πραγματοποιηθεί πρωινή επιδρομή όπου με τα όσα έγιναν γνωστά βομβαρδίστηκε κονβόι στα λιβανο-συριακά σύνορα. Στην αρχή οι δύο επιθέσεις ταυτίζονταν αλλά τελικά σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz το Ισραήλ εξαπέλυσε δύο επιδρομές, όπου η δεύτερη ακολούθησε την πρώτη.
Ανώνυμες πηγές από Αμερικανούς αξιωματούχους δήλωσαν στους New York Times ότι το Ισραήλ είχε ειδοποιήσει τις ΗΠΑ για το επικείμενο διπλό χτύπημα. Πρώτα θα χτυπούσαν στρατιωτικό στόχο δηλαδή το κονβόι οχημάτων στα λιβανο-συριακά σύνορα, που κατά αυτούς μετέφερε οπλικά συστήματα, και ενδεχομένως χημικά όπλα στην λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Για τα οπλικά συστήματα λέγεται ότι επρόκειτο για τους αντιαεροπορικούς SA-17.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης, είχε δηλώσει ότι η ανησυχία του Ισραήλ, έγκειται στο γεγονός ότι, το προηγμένο οπλοστάσιο του Άσαντ εκτός ότι μπορεί να περάσει στα χέρια εξτρεμιστικών ομάδων, μέρος του μπορεί να πάει στη Χεζμπολάχ κάτι που αποτελεί εφιάλτη για το Ισραήλ.
Έτσι εξηγείται η συνάντηση λίγες ώρες πριν την επιδρομή, του αρχηγού της ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών αντιστράτηγου Αβίβ Κοτσαβί με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Την Τρίτη επίσης αφίχθη στη Μόσχα ο επικεφαλής επί θεμάτων ασφάλειας της ισραηλινής κυβέρνησης, Γιακοβ Αμιντόρ, ενώ τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός μετέφερε στα σύνορα με τον Λίβανο δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome. Δύο ημέρες νωρίτερα η Jerusalem Post  αποκάλυπτε ότι το Ισραήλ δεν θα παρέμενε αδρανές στη μεταφορά μέρους του οπλοστασίου του Άσαντ στα χέρια της Χεζμπολάχ.
Από όλα αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Όντως υπήρξαν δύο επιδρομές. Η Χεζμπολάχ ναι μεν βοηθάει το καθεστώς Άσαντ ως φίλα προσκείμενη, αλλά προφανώς της έχει υποσχεθεί μέρος του προηγμένου συριακού οπλοστασίου, το οποίο θα χρησιμοποιήσει σε κάποια μελλοντική σύρραξη με το Ισραήλ.
Προφανώς ζητούν αντιαεροπορικά συστήματα, για να απειλήσουν την ισραηλινή Αεροπορία, και πιθανώς ζητούν μέρος του χημικού οπλοστασίου, για να δημιουργήσουν τον φόβο στο Ισραήλ ότι δεν θα διστάσουν να το χρησιμοποιήσουν ενάντια στους πολίτες του, εάν η οργάνωση "στριμωχτεί" σε κάποια επικείμενη σύγκρουση.
Προκύπτει ότι ο διακαής πόθος των Ισραηλινών είναι η καταστροφή της Χεζμπολάχ, ίσως σχεδιάζεται κάτι στο κοντινό μέλλον, και η οργάνωση επιδιώκει τον εφοδιασμό της με βαρύ εξοπλισμό, ως παράγοντα αποτροπής.