Σε επικίνδυνη κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες οδηγούνται Κίνα και Ιαπωνία με το «θερμό επεισόδιο» να βρίσκεται προ των πυλών καθώς όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο όρος που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου ήταν «στρατιωτικά αεροσκάφη» κάτι που στη διπλωματική διάλεκτο που ακολουθεί το κινεζικό υπουργείο ισοδυναμεί με μαχητικά αεροσκάφη, καθώς ο όρος που χρησιμοποιεί για τις πτήσεις των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Υ-12 είναι κυβερνητικά αεροσκάφη. . (Chinese government aircraft) της κινεζικής Ωκεανογραφικής Υπηρεσία.
Τα Y-12 είναι τα αεροσκάφη που έχει η Κίνα δύο φορές μέχρι σήμερα με την πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου - όπου και η πρώτη παραβίαση του εναέριου χώρου της Ιαπωνίας από το 1958 όταν δηλαδή το Τόκιο άρχισε την επιτήρηση του ιαπωνικού εναέριου χώρου- και με το δεύτερο περιστατικό στις 5 Ιανουαρίου.
Η χθεσινή επομένως παραβίαση των κινεζικών μαχητικών και η ιαπωνική απάντηση ήταν η πρώτη που περιλάμβανε μαχητικά αεροσκάφη και από τις δύο χώρες κάτι που έχει δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Και η κλιμάκωση συνεχίζεται. Μόλις οι Ιάπωνες διαπίστωσαν ότι οι Κινέζοι είχαν στείλει μαχητικά αεροσκάφη στα διαφιλονικούμενα νησιά Senkakus ανακοίνωσαν ότι η Αεροπορία της χώρας ASDF πρόκειται σε επόμενη πρόκληση των Κινέζων να απαντήσει με προειδοποιητικά πυρά όπου σύμφωνα με τα σχόλια της κρατικής κινεζικής εφημερίδας Global Times είναι ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους πολίτες της χώρας να προετοιμάζονται για τα χειρότερα! . .
«Η Κίνα είναι πλήρως αντίθετη στις ιαπωνικές κινήσεις που σαν σκοπό έχουν την σταδιακή κλιμάκωση και τη δημιουργία έντασης στην περιοχή» ανακοίνωσε ακόμη ο Κινέζος εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τα κινεζικά μαχητικά χρησιμοποιούν ως κύρια βάση εξόρμησης την ΑΒ Shuimen η οποία βρίσκεται αντο9λικά των νήσων Senkakus στην επαρχία Fujian. Φωτογραφίες από δορυφόρους δείχνουν ότι η βάση ξεκίνησε να πρωτοχρησιμοποιείται το 2009 αλλά εκτιμήσεις αναλυτών κάνουν λόγο πως οι εργασίες σε αυτή ολοκληρώθηκαν το 2011.
Η εφημερίδα Taipei Times σε δημοσίευμά της το Μάιο του 2012 ανέφερε ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν από τη συγκεκριμένη βάση έδειξαν την παρουσία μαχητικών J-10 και Su-30 καθώς και διάφορα μη επανδρωμένα αεροχήματα κινεζικής κατασκευής.
Επιπρόσθετα αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι κινέζοι έχουν αναπτύξει περιμετρικά της βάσης ρωσικά συστήματα S-300. Ο κινεζικός Στόλος στην περιοχή απαριθμεί τουλάχιστον 35 σκάφη συμπεριλαμβανομένου και του πλέον σύγχρονου σκάφους τους του Type 054. Σε ότι αφορά τα υποβρύχιο το κινεζικό Ναυτικό διατηρεί τουλάχιστον 4 κλάσης Kilo. Όλες οι παραπάνω δυνάμεις βρίσκονται μόνο 380 μίλια από τα διαφιλονικούμενα νησιά.