Aυτό που πολλοί ανέμεναν σε ότι αφορά τα φυσικά ενεργειακά αποθέματα νοτίως της Κύπρου, δηλαδή όσο προχωρούμε δυτικότερα από τις ακτές της Α.Μεσογείου τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης πετρελαίων παρά φυσικού αερίου, φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα.
Μάλιστα οι Γάλλοι είναι τόσοι σίγουροι πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει κοίτασμα ώστε ζητάνε να «τρυπήσουν» αμέσως μόλις λάβουν την άδεια από την Κύπρο για τη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς πρώτα να προχωρήσουν σε σεισμικές τρισδιάστατες έρευνες (τα γνωστά πλέον σε όλους μας σεισμικά 3D).
Βέβαια να πούμε ότι το κόστους εξόρυξης σε τέτοια βάθη είναι αρκετά υψηλό και η ποσότητα δεν είναι αυτό που λέμε "Θα κρατήσει για πάντα" (π.χ. η Λιβύη κατ'έτος παράγει περί τα 400 εκατ. βαρέλια) , αλλά και πάλι εξασφαλίζεται η ευημερία του δεύτερου ελληνικού κράτους και τονίζεται ο χαρακτηρισμός El Dorado για την περιοχή.
Να πούμε ότι όσο πλησιάζουμε στο σημείο σύνδεσης της κυπριακής με την δυνητική ελληνική ΑΟΖ, τόσο "πυκνώνουν" τα κοιτάσματα, αλλά μεγενθύνεται και το πρόβλημα ασφάλειας λόγω των τουρκικών διεκδικήσεων...
¨Οπως τόνισε την Πέμπτη ο Κύπριος πρεσβευτής στην Αθήνα "Τεράστιας σημασίας θα είναι και η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος θα συνδέει ενεργειακά το τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ".
Ο πρεσβευτής της Κύπρου, Ιωσήφ Ιωσήφ,αναλύοντας τις προτεραιότητες που δίνει η Λευκωσία για το αμέσως προσεχές διάστημα ανέφερε ότι είναι οι εξής:
Α) Ενεργειακή αυτονομία της κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα στάδια
Β) Ανάδειξη σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη
Γ) Διασφάλιση οδών ανεφοδιασμού
Δ) Ενίσχυση φιλίας, οικοδόμησης εμπιστοσύνης για εδραίωση της ασφάλειας ,με άλλες χώρες τις περιοχής
Α) Ενεργειακή αυτονομία της κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα στάδια
Β) Ανάδειξη σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη
Γ) Διασφάλιση οδών ανεφοδιασμού
Δ) Ενίσχυση φιλίας, οικοδόμησης εμπιστοσύνης για εδραίωση της ασφάλειας ,με άλλες χώρες τις περιοχής
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω "οι τρεις ΑΟΖ που συνορεύουν", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο συνέδριο "Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνα", Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ουσιαστικά θα αποτελέσουν μία ενιαία περιοχή ασφάλειας.
Οι θέσεις τόσο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, όσο και των πρεσβευτών του Ισραήλ Αριε Μέκελ (πρώτος αριστερά στη φωτό δίπλα στον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκο), όσο και της Κύπρου, Ιωσήφ Ιωσήφ (δεξιά στη φωτό δίπλα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας) προς αυτή την κατεύθυνση έδειξαν με σαφήνεια...
Δείτε το βίντεο με το απόσπασμα των όσων είπε ο Σόλων Κασίνης και το οποίο ανέβασε στο youtube.com ο ειδικός επί των ερευνών υδρογονανθράκων και ο άνθρωπος που άνοιξε το συνέδριο Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνας με μια πολύ σημαντική ομιλία, Ηλίας Κονοφάγος: