expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Στα χέρια της FSB τα σχέδια των νέων πυρηνικών υποβρυχίων του Royal Navy


Αξιωματικός του Βρετανικού Ναυτικού τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 8 ετών για την εμπλοκή του σε υπόθεση κατασκοπείας με διαρροή απόρρητων πληροφοριών των νέας πυρηνοκίνητων, κλάσης Astute ,υποβρυχίων του Royal Navy.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο 30χρονος Βρετανός αξιωματικός Edward Devenney, παρέδωσε απόρρητες πληροφορίες στην ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB τον Ιανουάριο διαπράττοντας με τον τρόπο αυτό το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.
Εν τέλει η διαρροή έγινε εντιληπτή  και ο αξιωματικός εντοπίστηκε από την βρετανική μυστική υπηρεσία MI5 οι οποίοι του είχαν στήσει ενέδρα στον βρετανό αξιωματικό, αφού προηγουμένως υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι συνεργαζόταν με ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Στη συνδιαλλαγή που ο Devenney πιάστηκε από τους πράκτορες της ΜΙ5, ενώ μετέφερε πληροφορίες για τα δρομολόγια και τις κινήσεις των πυρηνικών υποβρυχίων του Royal Navy, στη Β. Θάλασσα.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τα κίνητρα του Βρετανού αξιωματικού δεν ήταν μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά, καθώς θεωρούσε ότι είχε προδοθεί από την υπηρεσία του, η οποία δεν του έδωσε προαγωγή. Τρείς μέρες αργότερα αφού έμαθε ότι παραμένει στάσιμος στο βαθμό του, κατάφερε να εισέλθει μέσα στο υποβρύχιο HMS Vigilant, και να φωτογραφίσει μέρος κωδικοποιημένων απόρρητων πληροφοριών.
Τελικά νομίζοντας ότι θα παραδώσει και τις πληροφορίες και πάλι σε Ρώσους κατασκόπους, έπεσε στη παγίδα της ΜΙ5, η οποία τον παρακολουθούσε για μεγάλο διάστημα. Κατά τη διάρκεια αυτού είχε επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά και την πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο.
Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ποιο είναι το μέγεθος της διαρροής για τις επιχειρήσεις των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων καθώς ο βρετανός αξιωματικός φαίνεται ότι είχε πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υψηλής ασφάλειας και σε απόρρητες πληροφορίες που υπέκλεψε ακόμη και μέσα από βρετανικά υποβρύχια!
Ο αξιωμτικός συνεργαζόταν με την FSB απί τρία χρόνια, αλλά στην αντίληψη του ΜΙ5 ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, έπεσε μόλις πριν 11 μήνες πριν συλληφθεί. Στο μεταξύ είχε καταγράψει όλες τις δοκιμές των Astute και είχε παραδώβσει στους Ρώσους εκτός από αυτά άκρως απόρρητες πληροφορίες για το σύστημα εντοπισμού εχθρικών υπορβχίων από το Astute.