expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Και εγένετο "Ευρασιατική Ένωση"! - Ρωσία, Λευκορωσία & Καζακστάν "γίνονται ένα"


Για πρώτη φορά μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ένας Ρώσος ηγέτης, ο Β.Πούτιν θα εμφανισθεί στην Δύση ως εκπρόσωπος μιας μεγάλης ένωσης κρατών υπό την ρωσική ομπρέλα!
Έτσι λοιπόν στις 21 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτι, θα προσέλθει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, ως εκπρόσωπος της Ευρασιατικής Ένωσης, αφού θα εκπροσωπήσει και Λευκορωσία, Καζακσταν, ως έναν ενιαίο οικονομικό χώρο με τη Ρωσία!
Η σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας είναι η δεύτερη για φέτος, ενώ στην πρώτη στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο ο Putin έθεσε τις προϋποθέσεις για την υπογραφή μιας νέας βασικής συνθήκης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, η οποία πλέον θα περιλαμβάνει τις χώρες τουΚοινού Οικονομικού Χώρου, προάγγελο μιας ομοσπονδίας που θα ξεκινά από την Πολωνία και θα φτάνει μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως παλιά συνεβαινε αυτό επί Σοβετικής Ένωσης.
Η Ρωσία έχει απωλέσει την επαφή με την Πολωνία, μετά την ίδρυση του κράτους της Λευκορωσίας, ενός καθαρά ρωσικού κράτους, το οποίο προήλθε από τις στάχτες της Σοβιετικής Ένωσης και η δημιουργία του υπαγορεύθηκε από τους δυτικούς προκειμένου η Ρωσία να απωλέσει την άμεση επαφή με την Ανατολική Ευρώπη. .
Μάλιστα ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι "Δεν θα προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις εάν η ΕΕ δεν επισημοποιήσει τις σχέσεις με τον Κοινό Οικονομικό Χώρο που συνιστούν η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν".
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του – ο Πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Herman Van Rompuy- εξήγησαν ότι "Δεν έχουν την εντολή για διαπραγματεύσεις με τον Κοινό Οικονομικό Χώρο" οπότε μάλλον η σύνοδος θα καταλήξει σε ναυάγιο..
Ωστόσο η Ρωσία είναι αμετακίνητη: Η Tatiana Valovaya εκπροσωπώντας την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή, τόνισε ότι "Δεν μπορεί να δημιουργηθεί κοινός Οικονομικός Χώρος μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, αλλά μόνο μεταξύ ΕΕ και Ευρασιατικής Ένωσης".
Φυσικά πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχεδιασμό του Β.Πούτιν ο οποίος θέτει τις βάσεις δημιουργίας ενός αντίβαρου στην Ε.Ε με την δημιουργία της Ευρασίας.
Όμως ο τελικός σκοπός του είναι η ενοποίηση με την Ε.Ε σε έναν τεράστιο αχανή χώρο, όπου, η Ρωσία θα μπορεί να "παίζει μπάλα" ελεύθερα από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό καθιστώντας την τον μεγαλύτερο γεωπολιτικό παίκτη της υφηλίου.
Δεν είναι τυχαία, βέβαι η δήλωση της Χίλαρι Κλίντον για "Παρεμπόδιση με κάθε μέσον αναδημιουργίας του πρώην σοβιετικού χώρου", καθώς αυτό θα σήμαινε γεωπολιτική καθίζηση για τις ΗΠΑ.
Και η φράση της Χ.Κλίντον: "Με κάθε μέσον" μόνο άσχετη δεν είναι με την δήλωση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην αρχηγού της FSB, Νικολάι Πάτρουσεφ, ο οποίος υποστήριξε πως "Καταγράφουμε προσπάθειες από κάποιους κύκλους για να πυροδοτήσουν ένα δεύτερο κύμα  χρωματιστών επαναστάσεων σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες".
Σύμφωνα με τον Νικολάι Πάτρουσεφ στην "κόκκινη ζώνη" των κρατών που είναι πιθανόν να γίνουν "χρωματιστές επαναστάσεις", είναι η Ουκρανία, το Τατζικιστάν, η Γεωργία και το Κιργιστάν, δηλαδή όπου οι κυβερνήσεις άλλαξαν με δημοκρατικές διαδικασίες, προς το "φιλορωσικότερον".