expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ταξίδι Ν. Δένδια στη Μόσχα – Εγκαινιάζεται δίαυλος συνεργασίας: Στόχος οι φονταμεταλιστές


Για μια σημαντική από κάθε άποψη επίσημη επίσκεψη προετοιμάζεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας καθώς το διήμερο 17 και 18 Δεκεμβρίου πρόκειται να βρεθεί στη Μόσχα για μια σειρά κρίσιμων επαφών με Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και τον διευθυντή της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών FSB. .
Ο Έλληνας υπουργός πρόκειται να έχει μια σειρά επαφών με τον υπουργό Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Kolokoltsev, στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ θα στις 18 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, Konstantin Romodanovsky, για θέματα παράνομης μετανάστευσης και ασύλου. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης θα υπογραφεί το Εκτελεστικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε. - Ρωσίας.
Στις 18 Δεκεμβρίου ο Ν. Δένδιας πρόκειται να συναντηθεί με τον διευθυντή της FSB (ФСБ Федеральной службы безопасности) .Alexandr Bortnikov όπου κατά τη διάρκειά της αναμένεται να εξεταστούν μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Ρωσία.
Κατά τη συνάντηση αυτή αναμένεται η επισημοποιηθεί η έναρξη συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών ασφαλείας Ελλάδας και  Ρωσία  με έμφαση (ΕΥΠ, FSB) και με αντικείμενο την ανταλλαγή πληροφοριών κυρίως για ισλαμιστικές ομάδες που δρουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων.  
Είναι γνωστό πως κατά το παρελθόν ομάδες ισλαμιστών τσετσενικής κυρίως καταγωγής και προέλευσης έχουν δράσει στην Ελλάδα για συγκεκριμένα κτυπήματα, ομάδες οι οποίες μπορούν να μετεξελιχθούν σε τρομοκρατικούς πυρήνες δρώντας εναντίον ρωσικών στόχων.
Αυτό γιατί και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν –και από ότι πιστεύεται- το βάρος των αντιτρομοκρατικής πολιτικής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αρχίζει σιγά σιγά να μετατοπίζεται από τους αμερικανικούς στόχους, σε άλλους μεταξύ αυτών και οι ρωσικοί.
Οι επενδύεις από τη Ρωσία, η έλευση Ρώσων επενδυτών όλα αυτά καθιστούν ένα περιβάλλον ασταθές καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους και αποσχιστικά κινήματα ιδιαίτερα ισλαμιστών φονταμεταλιστών τα οποία έχουν ως κύρια αποστολή τα κτυπήματα εναντίον ρωσικών στόχων τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό.