expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

"Αρένα" η Βουλή για τα νέα χαράτσια


Τα σχέδιά τους για τη «μάχη» της Βουλής για τα νέα μέτρα δίνουν η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν. Από νωρίς το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών θα διεξάγονται συσκέψεις υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, πριν την κρίσιμη διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ, καθώς την Τετάρτη ξεκινά η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νέο φορολογικό.
Όλα γίνονται υπό την πίεση της Τρόικα που έδωσε μεν το «πράσινο φως» για να έλθει η χθες δόση των 34,5 δισ. ευρώ στη χώρα μας, αλλά ζητά επιτακτικά ως προαπαιτούμενο για τα υπόλοιπα 14,8 δισ. των δόσεων, την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Το φορολογικό «πακέτο» όμως που έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή είναι μόνο το προοίμιο των μέτρων που σχεδιάζονται να ληφθούν άμεσα. Συνολικά μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα φορολογικά μέτρα της διετίας 2013-2014, ύψους 4 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και τον νέο φόρο ακινήτων.
Ωστόσο από την έκθεση της Τρόικα γίνεται σαφές ως οι δανειστές πιέζουν για να εξειδικευτούν και τα «αδιευκρίνιστα μέτρα» ύψος 4 δισ. ευρώ που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση στη διετία 2015-2016
Ήδη φαίνεται πως προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες το δικαστικό «μπλόκο» στην συνείσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ με τους λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Για αυτό στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της Κομισιόν επισημαίνουν ότι "σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα είναι πιθανόν να καταρριφθούν στα δικαστήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη κάλυψης του δημοσιονομικού κενού" με άλλα πρόσθετα μέτρα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκθεση και στην «εύθραυστη» συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να φέρει σε πέρας πέντε βασικές δράσεις, προκειμένου να λάβει τις 3 δόσεις, συνολικού ύψους 14,8 δισ. ευρώ, που απομένει να καταβληθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους μας στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013. Συγκεκριμένα απαιτούνται:
 
Για τη δόση του Ιανουαρίου:
• Κατάθεση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.
• Αλλαγές στις τιμές του ρεύματος (αυξήσεις στην ουσία) για τους πελάτες χαμηλής τάσης με βάση την πρόταση της ΡΑΕ.
 
Για τη δόση του Φεβρουαρίου
• Να γίνει η προσαρμογή του μεσοπρόθεσμου ώστε να μπει «ταβάνι» τριετίας για τις δαπάνες των κρατικών τομέων.
Για τη δόση του Μαρτίου
• Στη δημόσια διοίκηση να ολοκληρωθεί το σχέδιο αναζήτησης «περιττού» προσωπικού στα υπουργεία και στους φορείς, με βάση το γνωστό σχέδιο αποχωρήσεων.
• Στον χώρο της υγείας να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι τιμές στα φάρμακα, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε.
Τόσο στην έκθεση της Κομισιόν πάντως, όσο και στην έκθεση της ομάδας κρούσης του Χορστ Ραιχενμπαχ αναφέρονται και συγκεκριμένες δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν στο φορολογικό.
Συγκεκριμένα απαιτείται:
- Η επιλογή του νέου γενικού γραμματέα εσόδων έως το τέλος του μήνα.
- Η στελέχωση του νέου ανεξάρτητου μηχανισμού υπό τον γενικό γραμματέα εσόδων, έως τέλος Φεβρουαρίου του 2013.
- Η τοποθέτηση 2.000 ελεγκτών οι οποίοι θα γίνουν πλήρως ενεργοί έως τον Ιούνιο του 2013.
- Η στοχευμένη επιλογή υποθέσεων προς φορολογικό έλεγχο για τις τελευταίες δέκα χρήσεις, προκειμένου να μην παραγραφούν υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
- Η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την πλήρη άμεση και έμμεση καταγραφή των τραπεζικών λογαριασμών.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος συγχώνευσης των εφοριών έως τον Ιούνιο με στόχο να παραμείνουν τελικά 120.
- Η μετακίνηση του 10% του προσωπικού στις μεγαλύτερες εφορίες όπου θα ασχολούνται με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων.
- Απαγόρευση κάθε νέας ρύθμισης ή περαίωσης
- Ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την δημόσιο αλλά μόνο για τους οικονομικά ασθενείς .
- Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα
- Ενοποίηση της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
- Δημιουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος για τη διασύνδεση όλων των εφοριών