expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Οι φρεγάτες "S" του ΠΝ στην υπηρεσία του ΛΣ για την επιτήρηση της ΑΟΖ !


Μία καινοτόμο πρόταση για την καλύτερη αξιοποίηση των υπό απόσυρση δύο φρεγατών κλάσης Standard από το ΛΣ/ Ελληνική Ακτοφυλακή για την πραγματοποίηση περιπολίων στην Ανατολική Μεσόγειο  αποκαλύπτει και αναλύεται σε εκτεταμένο άρθρο στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί αυτό τον μήνα.
Με την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ να πλησιάζει  το μέγα ζήτημα που τίθεται για το ελληνικό κράτος είναι ποιος θα είναι ο φορέας και με ποια μέσα που θα αναλάβει την προστασία της ελληνικής ΑΟΖ στην Αν Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον νόμο  4001/2011 ο οποίος είχε ψηφιστεί επί υπουργείας Χρήστου Παπουτσή την ευθύνη για την υπεράσπιση των Εθνικών συμφερόντων και την προστασία της ΑΟΖ έχει η  το ΛΣ/ Ελληνική Ακτοφυλακή.
Αντίπαλος του είναι η τουρκική Ακτοφυλακή η οποία μέχρι το επόμενο Φθινόπωρο θα διαθέτει 4 κορβέτες κλάσης Dost μήκους 89 μέτρων και εκτοπίσματος 1700 τόνων εξοπλισμένες με ελικόπτερο ΑΒ 412SP οι οποίες θα μπορούν να προωθούν και να υπερασπίζονται τα τουρκικά συμφέροντα στην Αν Μεσόγειο.
Η Ελλάδα από την πλευρά της δεν διαθέτει ανάλογα μέσα ούτε τα κονδύλια για την ναυπήγησης πλοίων τα οποία θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με τις 4 νέες τουρκικές κορβέτες.
Η οποιαδήποτε αποστολή πλοίων του ΠΝ στην περιοχή σε περίπτωση κρίσης θα μπορούσε να εκθέσει την Ελλάδα στην διεθνή κοινότητα αφού θα φαινόταν ότι η Αθήνα κλιμακώνει την κρίση. 
Για την αντιμετώπιση αυτού του μειονεκτήματος έχει προταθεί από το ΛΣ η μετασκευή των δύο φρεγατών κλάσης "S" που θα αποσυρθούν ή τουλάχιστον του πλοίου που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και σε επόμενο χρονικό διάστημα η μετατροπή των φρεγατών που θα αποσυρθούν σε σκάφη περιπολίας ανοικτής θαλάσσης.
Με τα συστήματα που διαθέτουν και την σταθερότητα και αυτονομία που διαθέτουν οι φρεγάτες "S" μπορούν να επιχειρούν στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης για αρκετό χρονικό διάστημα προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στο ΛΣ/ Ελληνική Ακτοφυλακή η οποία εκτός από τρία περιπολικά  Sa’ ar 4 δεν διαθέτει άλλα μέσα για την εκτέλεση αποστολών αυτού του είδους στην Αν Μεσόγειο.
Στο άρθρο της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ  που κυκλοφορεί αναλύονται όλες οι αναγκαίες εργασίες καθώς και τα πλεονεκτήματα της πρότασης αυτής