Το φαινόμενο της εντυπωσιακής ανόδου του κόμματος Λαϊκός Σύνδεμος-Χρυσή Αυγή, εντυπωσιάζει πλέον τους πάντες σε Ελλάδα και εξωτερικό με το πρκατορείο Reuters σε ειδικό του θέμα, με το τίτλο η «Χρυσή Αυγή προελαύνει εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης» να περιγράφει το πως το κόμμα των "σκληρών" της δεξιάς κερδίζει καθημερινά όλο και περισσότερους πολίτες και δυναμώνει τις τάξεις ντου, παρά τις συχνά ανορθόδοξες μεθόδους που χρησιμοποιεί, ενώ ανάλογο δημοσίευμα έχει κάνει και η βρετανική εφημερίδα Times:
Ας δούμε τα κυριότερα σημεία του αφιερώματος του Reuters
Ας δούμε τα κυριότερα σημεία του αφιερώματος του Reuters
"Αυτά τα χέρια μπορεί καμία φορά να χαιρετάνε έτσι, αλλά είναι καθαρά χέρια. Δεν είναι βρώμικα, δεν έχουν κλέψει", φωνάζει ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος σε περίπου 2.000 οπαδούς του στο αμφιθέατρο του Πάρκου Ελληνικού Στρατού στο Γουδή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος.
"Ήμασταν δεκάδες, ελάχιστες εκατοντάδες. Τώρα είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες και είναι μόνο η αρχή", λέει ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής που βλέπει τη δημοτικότητα του κόμματός του να αυξάνεται όσο γρήγορα καταρρέει η οικονομία της χώρας.
Εκμεταλλευόμενη την οργή του κόσμου με τη διαφθορά στο πολιτικό σύστημα, τη συνεχιζόμενη λιτότητα και την παράνομη μετανάστευση, η Χρυσή Αυγή έχει σχεδόν διπλασιάσει τη δύναμή της μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Η εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC κατέγραψε τη δύναμή της στο 14% τον Οκτώβριο από τα 7% που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος των ποσοστών της δεν αναμένεται να ανακοπεί άμεσα. Προειδοποιούν μάλιστα ότι η Χρυσή Αυγή, που αρνείται ότι είναι νεοναζιστικό κόμμα παρά το ότι υιοθετεί ανοιχτά παρεμφερή ιδεολογία και σύμβολα, μπορεί να προσελκύσει ακόμα και έναν στους τρεις ψηφοφόρους.
"Όσο το πολιτικό σύστημα δεν αλλάζει και δε βάζει τέλος στη διαφθορά, το φαινόμενο αυτό δεν θα ανακοπεί", είπε ο Κώστας Παναγόπουλος, επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων ALCO. "Η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να κερδίσει έως και το 30% των ψηφοφόρων". (.σ.σ: Θεωρεί ότι η διαφθορά είναι το πρόβλημα και όχι ότι ο κόσμος πλέον πεινάει, λες και την εποχή του Χρηματιστηρίου δεν υπήρχε διαφθορά επί κυβερνήσεων Σημίτη)!
Η Χρυσή Αυγή είναι πλέον τρίτο κόμμα σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μετά το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Η βίαιη συμπεριφορά οπαδών του κόμματος, που συχνά περιπολούν σε υποβαθμισμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας παρενοχλώντας μετανάστες, φαίνεται αντίθετα να ενισχύουν τη δημοτικότητά του.
Με την κυβέρνηση να επιβάλλει το ένα κύμα λιτότητας μετά το άλλο και την κοινή γνώμη εξοργισμένη, η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού φαντάζει ακόμα δυνατή. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δεν είναι απίθανο η Χρυσή Αυγή να αναδειχθεί και δεύτερο κόμμα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Προς το παρόν, το κόμμα στερείται ευρείας αποδοχής και δεν διαθέτει την απαραίτητη δομή για να προσελκύσει μαζικά ψηφοφόρους, εκτιμούν οι αναλυτές. Οι μαζικές σφαγές και η πείνα της Κατοχής, η Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών αλλά και οι μνήμες της Χούντας σφραγίζουν ακόμα την πολιτική κουλτούρα των περισσότερων Ελλήνων.
Γιατί όμως στρέφονται τόσοι πολλοί Έλληνες σε ένα κόμμα που η ρητορική και τα εμβλήματά του, όπως επικαλούνται οι επικριτές του, θυμίζουν το ναζισμό, με τον οποίο η Χρυσή Αυγή αρνείται κάθε σχέση;
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο εκπρόσωπος και βουλευτής του κόμματος Ηλίας Παναγιώταρος εξηγεί τα αίτια της δημοτικότητάς του: "Η Χρυσή Αυγή είναι ο μοναδικός θεσμός που λειτουργεί σε αυτή τη χώρα. Όλοι οι άλλοι θεσμοί ή έχουν πάψει να λειτουργούν ή υπολειτουργούν", είπε.
"Εμείς λειτουργούμε σαν πολύ καλά οργανωμένη στρατιωτική μονάδα γιατί ο καλύτερος θεσμός σε μια χώρα, σε μια κοινωνία, είναι ο στρατός".
Για χρόνια μετά την ίδρυσή του από το Μιχαλολιάκο το 1985, το κόμμα της Χρυσής Αυγής παρέμενε στο περιθώριο: στις εκλογές του 2009 κέρδισε μόλις το 0,29% ή λιγότερες από 20.000 ψήφους. Τον Ιούνιο (σ.σ.: και τον Μάϊο), ωστόσο, συγκέντρωσε ψήφους από όλο το πολιτικό φάσμα, συντρίβοντας το πιο μετριοπαθές εθνικιστικό ΛΑΟΣ και κερδίζοντας τη στήριξη ακόμα και οπαδών του ΚΚΕ, σύμφωνα με τους δημοσκόπους.
Για χρόνια μετά την ίδρυσή του από το Μιχαλολιάκο το 1985, το κόμμα της Χρυσής Αυγής παρέμενε στο περιθώριο: στις εκλογές του 2009 κέρδισε μόλις το 0,29% ή λιγότερες από 20.000 ψήφους. Τον Ιούνιο (σ.σ.: και τον Μάϊο), ωστόσο, συγκέντρωσε ψήφους από όλο το πολιτικό φάσμα, συντρίβοντας το πιο μετριοπαθές εθνικιστικό ΛΑΟΣ και κερδίζοντας τη στήριξη ακόμα και οπαδών του ΚΚΕ, σύμφωνα με τους δημοσκόπους.
Τώρα αποσπά ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία από τη στιγμή που κέρδισε την εξουσία τον Ιούνιο επιβάλλει επώδυνες περικοπές αντί των προεκλογικών της υποσχέσεων για μέτρα ανακούφισης.
Αν και η Χρυσή Αυγή προσελκύει κυρίως άνδρες και κατοίκους αστικών κέντρων ηλικίας έως 35 ετών, το κόμμα έχει απήχηση και σε γυναίκες και ηλικιωμένους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους και έχει υποβαθμιστεί το βιοτικό τους επίπεδο.
Στη δημοτικότητά της συμβάλει και η κοινωνική προσφορά της, μοιράζοντας τρόφιμα σε φτωχογειτονιές, προστατεύοντας ηλικιωμένους σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, φτάνοντας στο σημείο να φτιάξει τράπεζα αίματος μόνο για Έλληνες.
Μια ιστορία που ακούγεται στα καφενεία χωρίς να έχει όμως επιβεβαιωθεί, είναι αυτή ενός Έλληνα του οποίου το σπίτι είχε καταληφθεί από μετανάστες. Όταν ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας, οι αστυνομικοί του έδωσαν το τηλέφωνο της Χρυσής Αυγής. Όχι μόνο έβγαλαν έξω τους καταληψίες, αλλά του παρέδωσαν το σπίτι καθαρό και βαμμένο.
"Ψήφισα για πρώτη φορά τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο και θα τους ξαναψηφίσω επειδή είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για την Ελλάδα", είπε η 45χρονη άνεργη Δήμητρα, ενώ παρακολουθεί τη συγκέντρωση του κόμματος στο Γουδί. "Όλοι οι άλλοι πολιτικοί μας πούλησαν".
Η συγκέντρωση ήταν μια ευκαιρία για το κόμμα να επιδείξει τα κατορθώματά του της περασμένης χρονιάς. Καλογυμνασμένοι νεαροί με μαύρες μπλούζες του κόμματος στέκονταν παραταγμένοι στρατιωτικά στην είσοδο. Δύο άνδρες σε στάση προσοχής πλαισίωναν το βήμα που έφερε το σύνθημα"για να ξεβρωμίσει ο τόπος".
Ένα σύντομο φιλμ παρουσίαζε δραστηριότητες του κόμματος όπως επιθέσεις σε μετανάστες μικροπωλητές, συγκρούσεις με την αστυνομία έξω από τη Βουλή και διανομή τροφίμων σε άπορους. Όταν προβλήθηκε το χαστούκι του εκπροσώπου του κόμματος Ηλία Κασιδιάρη στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και βωμολοχίες εναντίον της.
"Ο στόχος της ΧΑ είναι πολύ απλός, είναι η απόλυτη πλειοψηφία στη χώρα, να έχουμε 180 και πλέον βουλευτές και να προχωρήσουμε σε συνταγματική αναθεώρηση. Να φέρουμε στην Ελλάδα το Σύνταγμα της ΧΑ", είπε στο πλήθος ο Κασιδιάρης.
"Τα πράγματα θα είναι πολύ εύκολα για τη ΧΑ, η οποία θα έχει την πολιτική βούληση για να προχωρήσει σε άμεση σύλληψη και επαναπροώθηση όλων των λαθρομεταναστών".
Όταν ο Κασιδιάρης χαστούκισε την Κανέλλη σε ζωντανή σύνδεση, οι πολιτικοί αναλυτές ξέγραψαν το κόμμα. Συνέβη όμως ακριβώς το αντίθετο: η Χρυσή Αυγή αμέσως κέρδισε 3-4 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις. "Μέσα από αυτό το χαστούκι η ελληνική κοινωνία είδε να χαστουκίζεται ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος. Ο φαύλος πολιτικός κόσμος", είπε ο Παναγιώταρος. "Ο κόσμος σκέφτηκε: επιτέλους!".
Στη Βουλή, οι 18 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Χρυσής Αυγής κάθονται μεν στα πίσω έδρανα της αίθουσας, αλλά δεν προσπαθούν να κρύψουν την ιδεολογία τους. (...) Με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ξένους υπηκόους να ζούν στην Ελλάδα, οι εντάσεις αναμένεται να συνεχιστούν. Παρόλο που η κυβέρνηση προχωρά συχνά σε χιλιάδες προσαγωγές μεταναστών σε επιχειρήσεις-σκούπα, μερικές εκατοντάδες εξ αυτών στέλνονται σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα κράτησης.
Πολλοί μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα από την Ασία και την Αφρική ονειρεύονται να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Παγιδεύονται όμως στην Ελλάδα εξαιτίας του νόμου της ΕΕ που τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στην χώρα εισόδου" καταλήγει το αφιέρωμα του Reuters.
Στο αφιέρωμα των βρετανικών Times που, σε δημοσίευμά τους, επικεντρώνονται στη συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, κάνοντας ειδική αναφορά στις περιπτώσεις άρσης ασυλίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το δημοσίευμα των Times μάλιστα συνοδεύεται και από τη φωτογραφία του Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίο η βρετανική εφημερίδα αναφέρει, προφανώς κατά λάθος, ως «ηγέτη» της Χρυσής Αυγής.