Στρατεύματα προτίθενται να αναπτύξουν οι ΗΠΑ από την ερχόμενη εβδομάδα στην περιοχή του Σινά στην Αίγυπτο μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Πιο συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχθηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, κατάπαυση που άρχισε να ισχύει από το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αμερικανικά στρατεύματα θα αναπτύσσονταν στην περιοχή του Σινά σχεδόν δίπλα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα και με αποστολή τον αυστηρό έλεγχο των περασμάτων από όπου η Χαμάς προμηθεύεται όπλα.
Νωρίτερα Ισραηλινοί επίσημοι είχαν απορρίψει αμερικανική παρέμβαση σύμφωνα με την οποία θα εξασφαλίζονταν προσωπικές εγγυήσεις του Αιγύπτιου προέδρου Mohamed Morsi για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των παράνομων μεταφορών όπλων στη Λωρίδα της Γάζας από το Σινά μέσω υπογείων περασμάτων που έχουν δημιουργήσει εκεί οι Παλαιστίνιοι.
Η πρόταση αυτή ουσιαστικά είχε απορριφθεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες αν και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ehud Barak αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman ήταν καταρχάς θετικοί σε μια τέτοια προοπτική, οι υπηρεσίες όμως ήταν αντίθετες καθώς δεν πιστεύουν ότι μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να αναληφθ3εί με αξιοπιστία από την Αίγυπτο.
Έτσι η προσωπική δέσμευση του Αμερικανού προέδρου ότι θα επιβλέψει ο ίδιος την αποστολή στρατευμάτων για την επιτήρηση της ζώνης αποκλεισμού της Γάζας σε ότι αφορά τα φορτία όπλων ήταν η αιτία για να συμφωνήσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην κατάπαυση του πυρός.
Η επιχείρηση του Ισραήλ για την απομόνωση της Γάζα από το να δέχεται φορτία –ιρανικών κυρίως- όπλων έχει λάβει την επωνυμία Pillar of Cloud και στο πλαίσιο αυτής κινήθηκε και ο βομβαρδισμός των ιρανικών πυραύλων Fajr-5 στο Χαρτούμ στις 23 Οκτωβρίου κίνηση η οποία είχε εξοργίσει τη Χαμάς με αποτέλεσμα την έναρξη των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδίδονται στο debkafile η ανάπτυξη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων πρόκειται να ξεκινήσει όχι αργότερα από 48 ώρες από σήμερα και οι δυνάμεις αυτές πρόκειται να προσγειωθούν στην αιγυπτιακή αεροπορική βάση του Sharm el Sheikh στο νότιο Σινά και χωρίς χρονοτριβή να ξεκινήσουν επιχειρήσεις εναντίον των λαθεμπόρων όπλων που δρουν στην περιοχή.
Ουσιαστικά η αμερικανική αποστολή πρόκειται να στραφεί εναντίον του δικτύου που προμηθεύει όπλα τη Χαμάς, όπλα που προέρχονται τόσο από το Ιράν μέσω Σουδάν κυρίως αλλά και από τα αποθέματα του λιβυκού οπλοστασίου το οποίο βρίσκεται τώρα στα χέρια διάφορων πολέμαρχων και οι οποίοι μέχρι και πριν από λίγο πολεμούσαν μαζί με τους δυτικούς για την ανατροπή του Qadaffi
Μένει να αποδειχθεί πόσο . επιτυχές θα είναι το έργο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Σινά, ποιες θα είναι οι σχέσεις τους με τον αιγυπτιακό Στρατό αλλά ποιες και πόσες θα είναι οι επιχειρήσεις εναντίον των ομάδων που μεταφέρουν τα όπλα. Κυριότερα όμως ποια θα είναι η αντίδραση της αιγυπτιακής κοινής γνώμης στην είδηση ότι αμερικανικά στρατεύματα μέσα στην Αίγυπτο σκότωσαν ισλαμιστές οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν όπλα στη Γάζα.
Ας μην ξεχάσουμε την πολιορκία και την εισβολή Αιγύπτιων διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο στις 11 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της ταινίας η «Αθωότητα του Μουσουλμάνων». Στην περίπτωση που χυθεί αραβικό αίμα στο Σινά από αμερικανικά όπλα, τότε τι θα γίνει; Αναμφίβολα οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Αιγύπτου θα είναι κατακλυσμιαίες.