expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Λευκορωσία: "Παραδίδουμε την ασφάλειά μας στους Ρώσους"

 Mε γοργούς ρυθμούς προχωράει η επανένωση του πρώην Σοβιετικού χώρου, υπό το καθεστώς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθότι η Λευκορωσία παραδίδει πλέον και την στρατιωτική της προστασία στους ρώσους, φέρνοντάς τους σε άμεση επαφή με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Την παραδοχή πως η χώρα του δεν διαθέτει την οικονομική άνεση προκειμένου να εκσυγχρονίσει τα οπλικά της συστήματα έκανε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος ζήτησε την βοήθεια της Ρωσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.


Εξαιτίας αυτής της δύσκολης, αλλά και επικίνδυνης κατάστασης για την άμυνας της χώρας του, ο Λευκορώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του πως η Μόσχα θα συμβάλει στο εκσυγχρονισμό του στρατού της χώρας του, καθώς όπως εξήγησε αυτό θα βοηθήσει στη φύλαξη τόοσο των δυτικών συνόρων της Λευκορωσίας, όσο και των δικών της. Με ευθύ τρόπο ο Λευκορώσος πρόεδεος παραδέχτηκε πως από μόνη της η χώρα του δεν είναι σε θέση ούτε να προστατεύσει τα σύνορα της, και πολύ περισσότερο μάλιστα να καταβάλει δαπάνες για αγορά νέων οπλικών συστημάτων.

Στρατιωτικοί αναλυτές υποστήριξαν πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα αρνήθεί το αίτημα του Λευκορώσου ομολόγου του, μιας και ο ίδιος έχει δηλώσει μυριάδες φορές πως επιθυμεί την ένωση της χώρας του με την Λευκορωσία και τη Ρωσία. Εκτός αυτού, η στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στο Μίνσκ εξυπηρετεί και την ίδια καθώς τα "μάτια της' θα βλέπουν από πιο κοντά την Ευρώπη.

Από τότε που ο Πούτιν ανέλαβε την εξουσία εκ νέου έχουμεδει εντυπωσιακές γεωπολιτικές στροφές πολλλών χωρών προς τη ρωσική σφαίρα επιρροης, μήπως παρατηρούν κάποια αλλαγή στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων;