expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Οι επίλεκτοι της Ζ' ΜΑΚ στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ε. Λαμπράκης
Η ρεαλιστική εκπαίδευση των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων αποδεικνύει ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να εξασφαλίσουν περιοχές ζωτικού ενδιαφέροντος στο Αιγαίο και άλλες ευαίσθητες περιοχές υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος αν αυτό απαιτηθεί, στέλνοντας τα κατάλληλα "μηνύματα" στον αντίπαλο.

Η εκπαίδευση παρέχει στο προσωπικό αυτών των μονάδων την ικανότητα επιχειρούν σε δύσκολες συνθήκες και το κυριότερο κάτω από οποιαδήποτε πίεση παρουσιαστεί στο πεδίο της μάχης -μια πίεση που για τους περισσότερους από εμάς θα ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί- ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την επιτυχή εκτέλεση κάθε αποστολής.

Μια από τις επίλεκτες μονάδες των ελληνικών ΕΔ είναι αναμφισβήτητα η Ζ' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, η οποία διατηρεί σε 24ωρη ετοιμότητα μονάδες αμέσου επεμβάσεως εκπαιδευμένες σε όλα τα σενάρια Ειδικών Επιχειρήσεων.
Μάχη εντός κατοικημένων περιοχών, εκκαθάριση κτηρίων, καταρριχήσεις από ελικόπτερα, καταδύσεις, βολές ταχείας αντίδρασης, νυχτερινές πορείες, εκρηκτικά, θαλάσσιες επιχειρήσεις, διείσδυση με αλεξίπτωτα ελευθέρας συνθέτουν την καθημερινότητα των ανδρών της Ζ' ΜΑΚ μέσα από τη συστηματική εκπαίδευση κάτω από ακραίες πολλές φορές συνθήκες.




Μια εκπαίδευση που συνεχίζεται αδιάκοπα, προσθέτοντας μάλιστα συνεχώς στοιχεία που θα κάνουν ακόμα καλύτερους τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων που υπηρετούν σε αυτή, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής στη ναυτική βάση της Σούδας, στα Χανιά της Κρήτης. Εκεί, καταγράψαμε την πρώτη εκπαίδευση κλιμακίου της Ζ' Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών στο ΚΕΝΑΠ!


Αποστολή
Η Ζ΄ΜΑΚ ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά της Κρίση των Ιμίων, οπότε και αναδείχθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο η ανάγκη για βαθιές τομές στις Ένοπλες Δυνάμεις σε θέματα εκπαίδευσης, τακτικής και εξοπλισμού. Η μονάδα είναι πλήρως επαγγελματική, καθώς σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των ΕΔ και με επάνδρωση 100%, γεγονός που μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή εκπαίδευση αλλά και εκπλήρωση της αποστολής και του ρόλου της Ζ' ΜΑΚ. Η κύρια αποστολή της είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων.











Έχει την τυπική σύνθεση μιας Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών και συγκεκριμένα αποτελείται από τρεις λόχους κρούσης, έναν λόχο διοίκησης και έναν λόχο Πλωτών. Στον τελευταίο υπάρχουν τα σκάφη σταθερής γάστρας MAGNA και τα φουσκωτά Zodiak, που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των καταδρομέων. Στη Ζ' ΜΑΚ υπάρχουν επίσης ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφέων (Υ/Κ) που προέρχονται από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της ΔΥΚ/ ΠΝ και το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφέων Στρατού Ξηράς (ΣΥΚ/ ΣΞ).


Δύο λόχοι είναι πάντα σε ετοιμότητα και ένας είναι εκπαιδευτικός, δηλαδή με στελέχη που βρίσκονται σε σχολεία ή εκπαιδεύονται σε αντικείμενα που αποτελούν και το πνεύμα των μονάδων καταδρομών. Πέρα όμως από τις αμφίβιες επιχειρήσεις, η Ζ΄ΜΑΚ μπορεί να εκτελέσει αερομεταφερόμενες καταδρομές με ελικόπτερα CH-47 της Αεροπορίας Στρατού και άλματα με αλεξίπτωτο από C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.



Η Ζ' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών είναι μια μονάδα ειδικών επιχειρήσεων και συγκαταλέγεται μαζί με την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης, στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ). Εδρεύει στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο μαζί με το ΕΤΑ.
Είναι παράλληλα μία από τις ελάχιστες μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οποία έχει υιοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός οπλισμού ο οποίος "ανανεώνεται" ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι ο οπλισμός των ανδρών της μονάδας δεν είναι τυπικός ούτε σταθερός αλλά προσαρμόζεται, τόσο όσον αφορά την κατηγορία οπλισμού, αλλά και όσον αφορά τις ποσότητες ανάλογα με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αποστολής.


Στο ΚΕΝΑΠ
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής, είχαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε την πρώτη εκπαίδευση κλιμακίου της Ζ' ΜΑΚ στο ΚΕΝΑΠ και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πλοίο ΆΡΗΣ του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο εξακολουθεί να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του, καθώς με τις ανάλογες μετατροπές που έχουν γίνει στο εσωτερικό του προσφέρει ρεαλιστικές συνθήκες στα στελέχη των ΕΔ που εκπαιδεύονται στη Σούδα.



 Τα στελέχη της πλέον επίλεκτης μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων, βρέθηκαν στα Χανιά προκειμένου να εκπαιδευτούν -μεταξύ άλλων- στην Τακτική Σάρωση και στη Μάχη εκ του Συστάδην σε Περιορισμένο Χώρο, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές τις δυνατότητες.
Οι καταδρομείς, παρακολούθησαν τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης που ακολουθείται στο ΚΕΝΑΠ για το προσωπικό που παρακολουθεί τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Κέντρου, ενώ το βάρος δόθηκε όπως ήταν φυσικό στην εκτέλεση των αποστολών πάνω στο πλοίο ΆΡΗΣ, με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων απειλών.


 Στο πλευρό των ανδρών της Ζ' Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών βρίσκονταν συνεχώς οι εκπαιδευτές του ΚΕΝΑΠ, οι οποίοι και έδιναν οδηγίες με βάση τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά τη διάρκεια των αποστολών, την σωστή διάταξη μέσα στους περιορισμένους και γεμάτους παγίδες χώρους ενός πλοίου, αξιολογώντας στη συνέχεια τους καταδρομείς.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη μονάδα επιχειρεί και στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου, οι εμπειρίες που αποκομίζουν τα στελέχη της από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής θεωρούνται πολύτιμες, ενώ θα επιτρέψουν στα στελέχη της να εκτελέσουν επιτυχώς οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί, σε κάθε σημείο του Αρχιπελάγους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι το προηγούμενο διάστημα εκπαιδεύτηκαν επιτυχώς στο ΚΕΝΑΠ στελέχη ακόμα μιας επίλεκτης μονάδας του Ελληνικού Στρατού, του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών.



Ευχαριστίες
Ευχαριστούμε θερμά την Διοίκηση, το Γραφείο Ασφαλείας, το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων αλλά και όλο το προσωπικό του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής για την πολύτιμη βοήθειά τους κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ. Επίσης, τα στελέχη της Ζ' ΜΑΚ για την δυνατότητα που μας έδωσαν να καταγράψουμε την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα στο ΚΕΝΑΠ.